projekt Finanční gramotnost

Koncem dubna proběhl v naší škole projektový den zaměřený na finanční gramotnost. Projektu se zúčastnili žáci všech ročníků a jeho cílem bylo seznámit žáky s vybranými pojmy z oblasti finanční gramotnosti tak, aby byli lépe připraveni do praktického života.

Program pro jednotlivé ročníky byl přizpůsoben věku žáků, vhodně byly voleny i jednotlivé aktivity. Mladší žáci si tak prakticky vyzkoušeli směnný obchod i nakupování za stanovené ceny včetně odhadu ceny nákupu, všichni žáci se věnovali hodnotám mincí a bankovek, seznámili se s jejich ochrannými prvky, vysvětlili si rozdíl mezi hotovostní a bezhotovostní platbou. Starší žáci se zabývali i fungováním bank, kreditními a debetními kartami, mzdou, úvěrem apod. Zvláštní pozornost byla věnována rodinnému rozpočtu s důrazem na důležitost rozlišení nutných a zbytných výdajů a předcházení zadlužování se.

Na projektový den navázal vzdělávací program ČSOB v oblasti finanční gramotnosti, který žáci 3. – 9. ročníku absolvovali na přelomu dubna a května. Přednášky probíhaly srozumitelnou a poutavou formou, obsahem byly taktéž přizpůsobeny jednotlivým věkovým kategoriím.

Vyučujjící i žáci se shodli na tom, že projekt Finanční gramotnost byl velmi přínosný. Ve většině tříd vyučující v dalších dnech na projekt navázali řešením dalších úloh s finanční tematikou. Tomuto důležitému tématu se budeme věnovat i nadále.

Na průběh projektového dne se můžete podívat ve fotogalerii.