Poznej památná místa v našem okolí

Tradičnímu projektu se žáci 1. stupně věnovali v pátek 27. 9. Každý ročník měl svůj zajímavý cíl.

Prvňáčci se více seznámili s historií obce Velké Přílepy. Obec si prohlédli z vyhlídky a pak se vydali ke kapličce Panny Marie, o které jim povyprávěl pan Josef Ženíšek a dokonce předvedl, jak se dříve zvonilo klekání. Děti s paní učitelkami rády přijaly pozvání do usedlosti rodiny Ženíškových a s velkým zájmem si tu prohlédly sbírku hospodářských strojů i historických vozidel.

Druháčci vyrazili směrem k turským polím. Jejich cílem byl pahorek Krliš, ke kterému se váže pověst o Lucké válce a bitvě u Turska. Děti se zde seznámily s pověstí a zaujatě probádaly celý pahorek s mohylou.

Třeťáky čekala cesta na hrad Okoř. Během cesty si žáci prakticky vyzkoušeli orientaci v turistické mapě a podle buzoly. Při prohlídce hradu  byly dětem představeny dochované zbytky sídla, možná podoba a funkce jednotlivých částí hradu i způsob života na hradě.

Čtvrťáci se vydali na horu Říp. V doprovodu kostýmované průvodkyně vystoupili na vrchol a prohlédli si rotundu sv. Jiří a sv. Vojtěcha. Po vzoru praotce Čecha se rozhlédli po okolním kraji. Získané vědomosti uplatnili při vyplňování pracovních listů, které byly součástí exkurze.

Páťáci navštívili Pražský hrad. V rámci komentované prohlídky se podívali do chrámu sv. Víta, Vladislavského sálu a nechyběla ani Zlatá ulička s Daliborkou. I oni dostali pracovní listy, aby si mohli ověřit, kolik si toho z exkurze zapamatovali.

Ve fotogalerii se můžete podívat, jaké měli naši žáci zážitky.