Dobrodružství II. B “V říši hmyzu”

Díky realizaci a úpravám na školní zahradě se podařilo vytvořit vhodné zázemí pro environmentální výuku včetně nových možností pozorování. S využitím pohádkového příběhu, jsme se přenesli do “říše hmyzu”.

V mysli se nám rodila řada otevřených témat a otázek. Lze vůbec nějaký hmyz spatřit? Stačí k tomu pouhé oko a školní zahrada? Máme k pozorování potřebné vybavení? Když je spatříme, jak je odchytíme? Poznáme, o jaký druh se jedná?

Naštěstí pro nás byl připravený Exhaustor Emilka – jedná se o pomocníka na odchyt drobných bezobratlých živočichů. Je opatřen balonkem a současně i sklíčkem k následnému pozorování. Díky tomu nemusíme tedy nasávat pusou a bát se, že živočicha vdechneme. Přibalujeme s sebou i určovací klíče. Máme vše a vyrážíme.

Tady to ale žije. Vidíš to? Mravenci, včelky, vosičky, pavoučci, mouchy, vážky a broučci. Objevili jsme i zbytky křídel a naskytla se nám tím příležitost si detailně prohlédnout krásu i dokonalost hmyzích těl. Běhali jsme sem a tam a pátrali ve všech možných zákoutích. Jednotlivé nálezy jsme si mezi sebou porovnávali a pomocí klíče určovali. Překvapily nás znalosti většiny z nás.

Zajímaly nás potravní řetězce, chod ročních období a cyklus vývoje každého jednotlivce. Již nyní se těšíme na další výpravu a na to, že nalezneme odpovědi na zvídavé otázky.

Děkujeme některým rodičům, kteří nám pomohli připravit určovací klíče. Velice si této spolupráce vážíme a moc děkujeme.

Nechte se i vy inspirovat přírodou a naší školní zahradou.

Ilona Dufková