Letem uměleckým světem aneb V galerii se skicákem – VIII. A a VIII. B

Během měsíce května jsme se zúčastnili workshopu V galerii se skicákem ve Veletržním paláci v Praze.

Průvodcem nám byl vlastnoručně vyrobený skicák a umělecká díla vzniklá na konci 19. století až po díla umění první republiky.

Pod vedením lektorky z Národní galerie v Praze jsme získali vhled do uměleckých myšlenek ukotvených do pojmu skicák a výčet různých možností, jak ho vytvářet a variovat.

Měli jsme tedy opravdu širokou paletu uměleckých vyjádření přímo před sebou a mohli se sami soustředit na tvoření vlastních představ, prožitků a poznatků.

Díky různým přístupům umělců jsme mohli samostatně zkoumat, variovat, zaznamenávat nejrůznější prvky vypozorované v dílech, která dala vzniknout novým dílům – těm našim. Díky široké škále výtvarných pomůcek vznikly skicáky opravdu pestré.

Naše vlastní skicáky nesou záznamy již vzniklých děl. Nesou v sobě inspiraci tvarovou, barevnou i tematickou. Co jsou ale především? Jsou naším výtvarným záznamem, naším rukopisem, osobitou inspirací, naší výpovědí s myšlenkami a nápady. Skicáky mají jistě další potenciál k rozvíjení a jsou nosným příkladem pro další výtvarná zadání.

Alena Dědourková