Třídenní dobrodružství V. B

Dlouho a nesnadně jsme plánovali třídenní výlet. Nakonec jsme překážky překonali a vyrazili jsme 22. května na třídenní dobrodružství. Sbalili jsme batohy a odjeli vlakem z Prahy do obce Líšný. Jeli skoro všichni, jen tři děti z různých důvodů nemohly jet. V Líšném jsme se ubytovali a hned vyrazili zdolávat vodní živel. Kapitán Martin nám vysvětlil, jak ovládat raft. Naloďovali jsme se vyzbrojeni bezpečnostními vestami a velkou odvahou na konci náhonu. Bez potíží vpluli do hlavního toku Jizery a dál si užívali plutí po klidné a krásné řece. Brzy se všichni na raftech cítili jako staří námořníci. Pádlovali, zpívali, učili se číst vodu, zvládat různé záběry a vodáckou hantýrku. Po deseti kilometrech jsme přistáli nad jezem v Dolánkách. Na loučce u jezu jsme obdivovali krásu místa i chvíle a hráli jsme si hry až do příjezdu vlaku. Děti byly unavené, ale zase ne moc. Tak jsme večer na dobrou noc četli pohádku.

Druhý den nás čekala další – vzdušná výzva. Šli jsme do lanového centra společnosti Sun Disk na Malé Skále. Výzva to byla velká a každý se k ní postavil podle svých možností. Opustit pevnou zem, vylézt na vysoké sloupy a vydat se na vratké a nejisté překážky se neodvážili všichni. A ti, co si na zemi mysleli, že je to snadné, zjistili, že to ve výšce mnoha metrů už tak snadně nevypadá. Instruktoři nám postupně otevřeli šest různých tras. Pro někoho bylo složitější překonat náročnou trasu po kývajících se lanech, pro někoho zase na konci seskočit a snášet se v sedáku volně k zemi.

Odpoledne jsme se vypravili na pěší výlet místními lesy na zříceninu hradu. Cestou jsme hráli kimovy hry a soutěžili. Zdrželi jsme se a k hradu jsme došli až po zavírací době. Vraceli jsme se údolím potoka, obdivovali drobná zvířata, která se před námi nestačila ukrýt a povídali si. Po večeři jsme si z přineseného dřeva udělali táborák a strejda Radko hrál na kytaru. Tentokrát už byly děti unavené víc a po večerce usnuly skoro všechny.

Ve středu byly děti tak rychle sbalené, že nám zbyl čas do odjezdu vlaku. Tak jsme zrealizovali výzvu objevenou den předem. Vyrazili jsme hledat cashky! Přímo v Líšném jsme našly hned dvě a úspěšní nálezci měli z nálezu velikou radost. Cestu domů s veškerým přestupováním děti zvládly perfektně. Je vidět, že jsou zcestovalé a nic je jen tak nezaskočí. Za svou ukázněnost při cestování, ochotu zkoušet nové věci a vzájemně si při tom pomáhat si zaslouží obrovskou pochvalu.

Za realizační tým Daniela Rajmonová a Martina Maršíková