Prvňáčci poznávali Velké Přílepy

Naši prvňáčci se ve středu 27. 9. sešli v učebnách a nejprve na pracovním listu vybarvovali písmena, čísla a slova. Vyšel obrázek křížku na podstavci – cíl naší cesty – „křížek u kaštanu“.

Potom se děti rozdělily do skupinek a každá dostala obrázkovou mapu Velkých Přílep s vyznačením trasy. Společně jsme vyrazili na cestu.

První zastávkou byl obecní úřad a CVA. Předem byly na vyznačená místa  připraveny obálky s dílky puzzle. Děti postupně u každé zastávky sbíraly do dvojic kousky skládačky.

Další zastávkou byla kaplička sv. Marie, kde nám pan Ženíšek kapličku otevřel, povyprávěl o opravě a významu této stavby a zazvonil nám na zvonek.

Následovala  trasa okolo restaurace u Korycha, zastávky autobusu, budovy školy (2. stupeň), mateřské školky a fotbalového hřiště, Špejcharu a závěrečné zastavení bylo u druhé přílepské kapličky sv. Gotharda. I tam jsme měli štěstí a místní starousedlík nám ji otevřel, děti nahlédly  dovnitř a též nám pán zazvonil. Měli jsme tak možnost porovnat hlas obou zvonků.

Cílem byl zmíněný křížek, místo pro procházky a relaxaci. Velikou radost dětem udělalo překvapení – košíček sladkostí, který nachystala paní asistentka a  my jí za to moc děkujeme.

Na závěr skupinky ještě společně poskládaly puzzle. Jedné třídě vyšel erb a druhé přílepská vlajka. Doplnili jsme informace k erbu i vlajce, přidali pár místních pověstí a potom už jsme museli pádit zpět do školy, abychom stihli oběd.

Procházka to byla velmi příjemná a děti se při ní dozvěděly zajímavosti z historie místa, kde žijí.

Jana Truhlářová a Martina Horká  – třídní učitelky I. A a I. B