Škola v přírodě I. A a I. B  – Chata Slovanka v Jizerských horách

I naši nejmladší žáčci si vyzkoušeli, jaké to je, být několik nocí bez těch nejbližších. U některých bylo „stýskáníčko“ větší, jiní pobyt zvládli s úsměvem na tváři. Všichni si užívali výborné jídlo a milý přístup manželů Trojanových z Chaty Slovanka. Počasí nám také přálo, hlavně ze začátku týdne, kdy bylo na horách až „kýčovitě“ krásně. Navštívili jsme rozhlednu Bramberk, poslechli jsme si povídání závodnice se psím spřežením Jany Henychové a měli jsme možnost se s úžasnými pejsky husky trochu pomazlit.  Večer jsme si zahráli divadlo na dobrou noc.

Další den jsme si vyzkoušeli, co to je „lesní pedagogika“ a strávili jsme dopoledne v přírodě a od zaměstnankyň Lesů České republiky jsme se dozvěděli mnoho zajímavého o životě v lese. Ukázky kůží zvířat, parohů a jiných artefaktů vše zajímavě doplnily.

Další den jsme věnovali trochu i učení, přece jen to je v první třídě hodně potřeba J . Napsali jsme pozdravy, snad je pošťáci doručí brzy.

Odpoledne jsme závodili v lese a užívali krás Jizerských hor.

Ke konci týdne se nám idyla trochu zkazila a to nejen změnou počasí. Ochladilo se a hory nám ukázaly, že umí být drsné. I přes studený vítr jsme užívali procházek do okolí a her v lese i na loukách. K tomu se nám ale přidaly zdravotní komplikace a postihla nás jakási střevní viróza. Děti nevolnosti nesly hrdinně a my – dospělí rychle přepnuli na nepřetržitou péči. Ale i to k pobytům patří a nás to určitě od plánování dalších škol v přírodě či výletů neodradí.

I. A a I. B

Jana Truhlářová a Martina Horká