Survival Tajuplný ostrov – ŠvP IV. A, V. A

PŘEŽILI JSME !!!

V pondělí 13. 5. 2024 se IV. A a V. A ocitly společně v nepříjemné situaci. Ztroskotali jsme v Albrechticích v Jizerských horách a bylo na nás, zda obstojíme a přežijeme. Naštěstí jsme s sebou měli zkušené rádce – Štěpánku a Vojtu z Pragotouru. Ti nám pomohli se v divočině zorientovat, efektivně spolupracovat a domluvit se v týmu, posílat signály, rozplétat gordické uzly, vypátrat bandity, rozdělat oheň a postavit nouzové obydlí.

Také jsme se snažili zjistit, jak zde dokázali přežít dřívější lidské kultury. V muzeu ve Smržovce jsme se dozvěděli, že místní obyvatelé používali důmyslné předměty denní potřeby. Uměli i vyrábět krajky a ozdoby svých oděvů a domovů. Ručně vyráběli skleněné korálky a knoflíky s nimiž čile obchodovali s okolními lidskými sídly. Viděli jsme úchvatný 130 let starý kamenný viadukt a využili výhody místní železnice. Úspěchy jsme slavili u táborového ohně a poslední večer při diskotéce.

Objevili jsme společně divukrásný pohostinný kraj s mnohými výhledy. Z rozhledny na Světlém vrchu jsme viděli i Krkonoše s Labskou loukou. V Jedlovém dole naopak divokou říčku v kamenitém korytu s četnými vodopády. 

Tento kraj můžeme doporučit k průzkumu a návštěvám další široké veřejnosti!

Za obě třídy 

Daniela Rajmonová, Vít Podolák a Šárka Škarohlídová