Tradiční turecká technika malby na vodě/Ebru v VI. B

Do této tradiční techniky malby z dávných dob, jsme se mohli doslova „vnořit“ se VI. B. a doslova nám učarovala. Již máme za sebou 3 hodiny této tvorby a stále objevujeme její malebné a abstraktní kouzlo. Díky tomu, že máme tu možnost mít tuto netradiční techniku Ebru ve škole, se hodiny výtvarné výchovy mohou stát hlubším „ponorem“ do našeho abstraktního světa. K Ebru se budeme stále vracet! To tvrdí celá třída VI. B! 🙂

Něco o technice Ebru:

Malování na vodě je velice starobylá technika. Indie, Čína, Sibiř, Turkmenistán, Persie, Pákistán a dokonce starověký Egypt navzájem soupeří o právo původu. Autorství prvního obrázku však není známo. Toto umění se považuje za turkotatarské, protože jeho již známější dílo objevíme právě v oblasti tehdejšího Turkmenistánu.

Umění Ebru, to je ve své podstatě meditace, tvorba a krása. Voda se v umění Ebru neustále mění a proměňuje, což napomáhá neustálým a komplikovaným barevným proměnám a přechodům, odstínům a vzorům. Pozorování a přímá účast v této činnosti zklidní lidskou mysl, tělo i pocity. 

Alena Dědourková