OČMU (Ochrana člověka za mimořádných událostí)

Proškolíme se proto, abychom uměli reagovat v mimořádné situaci, jakou může být požár, povodeň, dopravní nehoda, ale i jen zakopnutí a poranění si kolene. Jsme si jistí, že to zvládneme?  Možná i my dospělí o sobě trochu pochybujeme. A proto je třeba děti na podobné vypjaté chvíle připravovat.

Ve čtvrtek 20. 6. 2024 se po ránu na hřišti sešli žáci všech A – ročníků.

Žáci devátého ročníku už byli připraveni na stanovištích s úkoly z oblasti zdravovědy, osobního bezpečí, chování při požáru či v dopravních situacích.

Naši už téměř nejstarší žáci osmého ročníku se zhostili role kapitánů týmů, které byly promíchány od těch nejmenších prvňáčků přes zástupce všech ročníků. Potom se  společně vydali plnit úkoly, které si deváťáci pro spolužáky připravili.

Není nad to, vyzkoušet si, jak obvázat drobné zranění, zopakovat si důležitá telefonní čísla na IZS, zkusit si masáž srdce na figuríně. Osmáci si týmy vesměs pochvalovali a dokonce  prý  ti menší věděli nejvíc.

V deset hodin se na fotbalovém hřišti osazenstvo proměnilo a nastoupily týmy B – ročníků  a vše se ještě jednou zopakovalo.

Deváťákům a jejich třídním učitelkám Kláře Muškové a Ireně Hajdové patří veliké poděkování za přípravu a zorganizování.

A věřme, že nám život přinese co nejméně vypjatých chvil, abychom nemuseli získané vědomosti a dovednosti použít doopravdy.

Jana Truhlářová