Do Afriky se VII. A

V rámci zeměpisu a přírodopisu jsme si objednali lektorský program Afrika I. o přírodním pásu tropického deštného lesa, realizovaném v novém pavilonu Rezervace Dja v pražské ZOO.

Už samotná cesta prázdným (!) autobusem a přívozem byla zážitek, u řeky nás překvapil mrazík. Lektorka na nás čekala u nového vchodu Na Sklenářce a my absolvovali výklad o záchranném programu pražské ZOO v Kamerunu s názvem Toulavý autobus, hodně jsme se dozvěděli o africkém deštném pralese, seděli jsme ve třídě v lavicích dovezených z africké školy a dozvěděli se, jak a co se děti ve střední Africe učí. Pavilon je prostorný, různé druhy opic jsou za skly a je na ně dobře vidět, o každém druhu jsme se něco dozvěděli. Interiér je osázený živými rostlinami – děti hádaly a neuhádly… jak vypadá avokádo, kávovník, vanilka… banánovník poznaly. V dutém stromu sledovaly život uvnitř kmene. Vrcholem byla rozlehlá expozice pro nové stádo goril s vedoucím stříbrohřbetým samcem. Zaujaly nás interaktivní obrazovky pro poznávání jednotlivých členů tlupy.

Spousta zajímavostí a 90 minut výkladu uteklo jako voda. Na závěr jsme v pavilonu vyplnili pracovní listy a pak se děti rozprchly po ZOO a samy si prohlédly, co chtěly – pavouky, lachtany, tučňáky, papoušky, slony… Asi všichni obdivovali žirafy uvnitř pavilonu.

Výlet se povedl, svítilo i sluníčko a ani se nám nechtělo zpět.

Irena Čermáková