Vlastivěda jinak

Mnoho lidí ve škole nenašlo lásku k našim dějinám, protože mají hodiny dějepisu spojené s biflováním historických událostí a jejich dat. Možná si všichni vybavíme rok 1212 – Zlatá bula sicilská, ale víme, co to bylo za listinu? Když si něco poslechneme, je to dobré, když přečteme nebo se podíváme na film, je to lepší. Ale když si něco prožijeme, zůstává to v nás. A tak se snažíme si látku vlastivědy prožívat na vlastní kůži.

O životě v době kamenné jsme seznámili ve filmové trilogii „Osada havranů“ a hned nato si žáci zahráli pár etud z té doby. Výměnný obchod, posunková řeč, lov. Docela nás to bavilo.

O příchodu Slovanů jsme se dozvěděli z pověstí a už na podzim jsme vystoupali na horu Říp. Zkusili jsme si vyluštit pár slov z hlaholice.

A do pohanské mytologie nás velmi podrobně zasvětil při besedě ve škole Tomáš Kočko, který je nejen výborný muzikant, jehož autorská tvorba je tímto tématem protkaná, ale je v této oblasti i badatelem.

Za finanční podporu projektu pro  třídu  IV. A  děkujeme SRPŠ školy.  Obci Velké Přílepy děkujeme za promítnutí pohádky „Největší dar“, která nás také s pohanskými bohy a bohyněmi seznámila.

Pokud mezi žáky aspoň někteří najdou v historii zalíbení, pak naše snaha není zbytečná.

Jana Truhlářová a IV. A