Cífkův statek – I. A, I. B, I. C, II. C

Dne 22. 3. 2018 jeli prvňáčci a žáci z II.C  na exkurzi na Cífkův statek do Třebíze.

Program byl velice hezký, děti se seznámily s čeledínem Kubou, děvečkou Ančou a panem statkářem, kteří jim přiblížili život na vesnici před dávnými časy a pověděli jim i spoustu zajímavostí o zvycích Velikonoc.  Pan farář povyprávěl o křesťanském významu  svátků jara. A Družná bába vyzkoušela odvahu nejen dětí, když všechny vzala do jeskyně, kde byl ukryt poklad. Cesta k němu nebyla jednoduchá, stísněná chodbička byla náročná hlavně pro paní učitelky.

Ochutnali  jsme mazanec, vyrobily si krásné beránky z keramiky a ovčího rouna. Dále jsme zjistili,  proč se vážou na stromy barevné pentle i jak se přivolává jaro. A protože tuto tradici právě kluci z Třebichovic popletli a Moranu hodili do rybníka, odkud neodplavala, zima nechce předat svoji vládu jaru. A tak i my jsme na statku docela vymrzli.

Následoval dobrý oběd a cesta zpět do školy. Tu měli ještě pasažéři z jednoho autobusu zpestřenou prasklým kolem, ale pan řidič vše profesionálně zvládl.  Šťastně jsme se vrátili, jen kdyby bylo tepleji, byla by naše exkurze ještě hezčí.

Snímky z akce najdete ve fotogalerii.

Jana Truhlářová