Kybernetická kriminalita – beseda s žáky

Z důvodu zvýšení povědomí o kybernetické kriminalitě se dne 23. 1. 2019 v Základní škole Velké Přílepy konala beseda pro žáky 8. a 9. ročníku s panem por. Bc. Jiřím Dvořákem, jehož doprovázela tisková mluvčí Policie pro Prahu venkov – ZÁPAD paní por. Bc. Jana Dětská.

V úvodu besedy žáci vyplňovali dotazník, díky němuž si mohli uvědomit, co lze pod kybernetickou kriminalitu zahrnout. Byla pro ně připravena hezká prezentace, která byla oporou pro zajímavé povídání pana Dvořáka. Díky uvolněnému způsobu komunikace se panu Dvořákovi podařilo s žáky okamžitě navázat kontakt, takže s ním velmi ochotně spolupracovali a nebáli se vyjadřovat k představeným pojmům nebo s ním sdílet své osobní zkušenosti a představy.

Probrali spolu významy pojmů týkajících se kybernetické kriminality: phishing, ransomware, hacking, spam, fake news, hoax. Hovořili spolu i o tématu žákům velmi blízkém, a to o šíření  a stahování filmů, které je dnes zcela běžně praktikováno velkou částí dětí a mladistvých.

Významné místo dostal sexting. Žáci v období dospívání často dostatečně nevyhodnotí, že zveřejňování některých odhalenějších fotografií jim může jednou přinést velké problémy. Téma bylo přiblíženo na skutečných případech. Jako velmi silný moment dnešního preventivního programu vnímám video o Amandě Todd, která se ve svém životě dopustila několika chyb, za něž nakonec zaplatila cenu nejvyšší, a to ztrátu svého života.

Věřím, že dnešní povídání otevřelo žákům oči a přispěje k tomu, aby si více vážili sami sebe a dokázali odolávat různým nástrahám, i když se tak zprvu nejeví.

Mgr. Bc. Pavlína Ben Saidová