Za kulturou do Německa

Žáci osmých a devátých tříd, kteří se učí německy, měli v prosinci možnost navštívit školu v Neustadtu, kterou jako žákyně navštěvovala paní učitelka Koch. Dalším cílem naší cesty byla účast na vánočním koncertě.

Čekal nás velmi pestrý, ale i náročný program. Naše první zastávka byla v městské hale v Neustadtu, kde probíhala generální zkouška na večerní koncert. Byli jsme velmi přátelsky přivítáni, takže nervozita při pohledu na sál s kapacitou 800 – 1000 lidí z nás alespoň trochu opadla. J

Po generálce jsme vyrazili do školy, kde nás čekalo nejprve příjemné občerstvení. Po odpočinku jsme byli provedeni areálem školy paní ředitelkou Irene Sebald. Měli jsme možnost nahlédnout do speciálně vybavených učeben. Po návštěvě školy jsme přejeli do města Weiden na vánoční trhy. Tam už na nás čekaly děti z neustadtské školy, které provázely městem naše žáky. Kromě zakoupení vánočních dobrot a věcí na památku si některé děti užily zábavu i na bruslích přímo uprostřed trhu.

V podvečerních hodinách jsme se vrátili zpět do Neustadtu, kde jsme byli pozváni na večeři do restaurace, abychom nabrali sílu před vystoupením.

Pak už nás čekala ta nejnapínavější část dne, na kterou jsme se pilně připravovali – koncert! Hala byla zcela naplněná, napětí vzrůstalo. J A výsledek – dětem to nesmírně slušelo a hlavně krásně zpívalo! Gratulace a chvála se ozývaly ze všech stran, i v německých novinách se o dětech psalo.

Můžete se podívat na článek a fotografie na webových stránkách neustadtské školy: https://rs-new.de/2022/12/22/besuch-unserer-partnerschule-aus-prag/

Jsme na děti moc pyšné! Vystoupit v cizí zemi před velkým neznámým publikem není žádný „špás“! J

V červnu se budeme těšit na návštěvu německé školy u nás.

Marie Jednorožcová